Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

O2 | June 5, 2020

Scroll to top

Top

Sociaal en energie-arm wonen?

Sociaal en energie-arm wonen?
Ward Deneckere

Sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak uit Ieper heeft sinds midden 2011 vijf lage-energiewoningen in haar huuraanbod. De bouw van deze woningen had een belangrijke meerprijs ten opzichte van andere vergelijkbare (niet-passief) woningen. Alvast een goede reden voor Ons Onderdak om het potentieel qua energiebesparing van deze passiefwoningen ook écht te halen. Correct gebruik van ventilatie en verwarming door huurders is dus een absolute voorwaarde. Niet altijd even evident!

Omdat Ons Onderdak de bewoners van deze passiefwoningen niet kan selecteren op hun motivatie is communicatie met en ondersteuning van deze huurders cruciaal. Iets voor O2, me dunkt.

In alle communicatie naar de huurders stonden de woorden ‘eenvoudig’ en ‘duidelijk’ voorop. Zowel in de mondelinge als schriftelijke communicatie.

Dit project was voor Ons Onderdak maar een prelude voor iets groters. Binnenkort staat immers een ambitieuzer project op de agenda: de realisatie van een 30-tal koop en een 30-tal huurwoningen in de duurzame wijk De Vloei in Ieper. Daarom werd van het project van de 5 passiefwoningen een logboek bijgehouden. Zo gaat de opgedane ervaring niet verloren.