Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

O2 | September 29, 2020

Scroll to top

Top

‘Ja’ of ‘Neen’ in Zulte

‘Ja’ of ‘Neen’ in Zulte
Ward Deneckere

Het gemeentebestuur had ambitieuze plannen met het centrum van Olsene. Omdat het gemeentehuis niet meer voldeed aan de hedendaagse normen werd een architectenbureau ingehuurd om een oplossing te zoeken. Alle mogelijkheden waren bespreekbaar: van de renovatie of uitbreiding van het bestaande gemeentehuis tot een volledige nieuwbouw op dezelfde of een andere te bepalen plaats.

De architecten deden hun huiswerk en kwamen samen met het gemeentebestuur tot de conclusie dat het nieuwe gemeentehuis best op de hoek van het kerkplein van Olsene werd gebouwd. Niet alleen kregen de inwoners een nieuw gemeentehuis. Daarbovenop werd een rustig en gezellig plein tussen kerk en gemeentehuis gecreëerd. En aan de andere kant van de kerk ontstond een extra plein omringd door woongelegenheden, handelszaken en seniorenflats.

Een mooi verhaal op het eerste gezicht … maar enkele opposanten waren het idee niet genegen en slaagden erin de nodige handtekeningen te verzamelen om een volksraadpleging af te dwingen.

Mobiliseren tégen blijft veel eenvoudiger dan voor. Jammer maar realiteit.

Alle hens aan dek om de inwoners te overtuigen van de unieke kans. Simulaties van het nieuwe gemeentehuis en pleinen, infosessies in de drie deelgemeenten, een infobrochure en een mediaoffensief … Het mocht niet baten. Net zoals bij alle eerdere gemeentelijke volksraadplegingen in Vlaanderen haalden de neen-stemmers het. Mobiliseren tégen blijft veel eenvoudiger dan voor. Jammer maar realiteit.