Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

O2 | October 29, 2020

Scroll to top

Top

Inspiratie uit het Kruitmagazijn

Inspiratie uit het Kruitmagazijn
Ward Deneckere

In het voorjaar van 2011 werkten we een strategisch plan uit voor het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (RLWH). Met dit plan wil de organisatie vooruitzien en een langetermijnvisie ontwikkelen. De vraag welk landschap het RLWH wil en welke rol ze hierbij kan spelen, stond centraal.

Het strategisch plan moest het resultaat zijn van het samenbrengen van inspirerende ideeën van eigen medewerkers en externen. Omdat alle betrokkenen met een open blik mee zouden kunnen helpen om de toekomst van het regionaal landschap vorm te geven, startten we met een inspiratiemeeting

Op deze ‘exclusieve’ meeting gaven vijf bijzondere sprekers hun verrassende en vaak confronterende mening over het RLWH en over hoe deze organisatie zich moet positioneren. Deze sprekers zijn niet betrokken bij de werking van het regionaal landschap, maar zijn om uiteenlopende redenen wel begaan met de problematiek van duurzame streekontwikkeling.

Voor deze avond haalden we vijf bijzondere mannen (ja, jammer genoeg alleen maar mannen) naar Ieper: Bo Coolsaet (voorzitter van het Forum voor Erfgoedverenigingen – nu Herita), Peter Swinnen (Vlaams Bouwmeester), Ignace Schops (directeur Nationaal Park Hoge Kempen), Jan Verheeke (secretaris Mina-raad) en Herwig Dejonghe (CEO van PinguinLutasa Food Group). Moderator van dienst was Peter Norro (directeur dienst milieu, natuur en waterbeleid provincie West-Vlaanderen).

De inspiratiemeeting was een bijzonder event, op een bijzondere locatie: het ‘Kruitmagazijn’ nabij de vestingen van Ieper. Het gebouw dateert uit de Hollandse periode (1817-1818) en kon 75.000 kg kruit stapelen. Muren van 3 meter dik zorgen voor een heel bijzondere sfeer.